laupäev, 5. mai 2018

Kevad 2018

Tänasel "Teeme ära" talgupäeval ma välja ei ole veel jõudnud ja talgutan esialgu arvuti taga. See on ülimalt tore, et inimesed on hoolivad ümbritseva keskkonna suhtes ja soovivad isikliku panusega asju paremaks teha. Enamuse oma tööl veedetud ajast viibin ma metsas ja näen samu kohti külastades pidevalt kuidas toimub see vastupidine protsess - kuidas inimesed autode koormate kaupa sodi ja sorteerimata jäätmeid metsa alla veavad. Metsast leiab kõike, koerakuudi, vana mööblit, wc-poti, ehitusmaterjalidest rääkimata. Kokkuhoidlik inimene saaks metsast tuua kogu maja ehitamiseks vajamineva materjali koos sisustusega. Ausaltöeldes oli ka endal suurejoonelisem plaan tänase ürituse puhul terve päev pühendada sellele, et toome koorma või kaks metsast välja, aga peale füüsiliselt ülikurnavat töönädalat ei ole selleks ei kehalist ega emotsionaalset rammu. Mis ma tahan öelda - see pilt Eesti metsades ajab südame lihtsalt pahaks. Miks just metsa? Ma pean ikka väga kõvasti pingutama, et üldse aimata seda vastust. Ja kui mõelda, et seda teevad Eesti omad inimesed, kellest arvestatav osa sageli läbi poliitikute retoorikas ja ka meie pagulaspoliitikat silmas pidades, tahavad seda maad ja riiki rangelt ainult omasugustele jätta, siis on lihtne leida ka endas sallimatust inimeste vastu. Proovin siiski positiivset ja optimistlikku joont hoida ja mõtlen, et täna on välja läinud tuhanded inimesed kes kannavad endas teistsuguseid, paremaid väärtusi ning tulevik on nende päralt. Minu siiras lugupidamine kõigile neile. Ise proovin jooksvalt ja jõukohaselt alati midagi metsast kaasa võtta - olgu see siis kasvõi kaitseväe poolt massiliselt vedelema jäetud padrunikestad ja lõhkepaketid või RMK kirjadega kilekotid, milles on metsa toodud istikuid.

Minu tänane talgutegevus on seni olnud siis tarukaalude andmete korrastamine ja nende analüüsimine. Loomulikult ei saaks ma seda tegevust talguks nimetada kui ma seda teistega ei jagaks:
Allolevalt pildilt leiate 13.04 võrdsustatud tarukaalude netoväärtused. Sel aastal 13.04 just selle pärast, et see langeb enamvähem sobilikku aega ja sel päeval hakkasime andmeid saama ka Tartumaa kaalult. Niisiis sinine joon  - Tartumaa (Elva), Punane - Võrumaa, Roheline - Jõgeva, Oranž - Lääne-Viru. Selgelt on lõunaosariikides kevad varasem ja kaalulangus väheneb juba aprillis. On arvamusi erinevalt aastast, et taimestiku ajaline nihe Lõuna - ja Põhja-Eesti vahel võib olla nädal kuni kaks. Sellesse perioodi, 13.04 - 04.05,  langeb paar tõsisemat korjepäeva. Olgu see kasvõi vargus surnud perede kallalt, korjeks saab seda pidada ikkagi, sest peredele mõjub sissetoodav kraam turgutavalt (jätame teoreetiliste riskide arutelu mõneks teiseks korraks).
Niisiis on silmapaistvad päevad 14.04 Tartumaal +1,6 kg ja 20.04 Võrumaal +3,1 kg. Perioodil 14-19.04 on soojade ilmadega head ja paremat tarru toodud kõikjal jälgitud piirkondades ja kaalud on kerges plussis või vähemalt nullis. Samuti 23-25.04. Edasise kevade tuleku ja ilma soojenemisega  läheb juba põnevamaks. Alates 29.04 on lõunapoolsed kaalud, kus loodus mõnevõrra ees, juba kopsakas plussis ja ka Jõgeva ning Lääne-Viru näitavad elavnemise märke, esialgu küll suurenenud miinusega, aga see on märk sellest, et pered on valmis tegudeks. Nende viimaste osas tõotab algav nädal põnevust lisada kuna ilmaprognoos on väga positiivne ja taimestik peaks nüüd üht-teist põnevat eraldama.
Jõudsime sel nädalal ome mesilates revisjoniga lõpusirgele. Selles osas nii palju, et metsades on pilt väga kena, aga põldude ääres mitte nii väga. Lisaks talvitumise problemaatikale on sümptomaatiline suurem söödakulu ja päris suur hulk tugevaid peresid on praegu viimaste aurude peal. Lisasime neile mõned söödakärjed, aga hoolimata väga suurest talvesööda kogusest tulevad nad üsna nibin-nabin sel aastal oma varudega välja. Nagu viimastel aastatel kombeks, siis ootan Lääne-Virus suuremat nektarit 15-18.05, aga seniks viisakamate ilmadega elatuskorje kätte saama. Eks pärast oleme targemad.
Ilusat talgupäeva kõigile - lähen proovin nüüd ise ka paar rehvi kraavist kätte saada!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar