neljapäev, 9. aprill 2015

Mesilaspere hind

Kutseliste mesinike jaoks üks väga oluline toode, mida müüa, on mesilaspere. Jah, kõik mesilaspered on mesinikule väga armsad ja kahju on tegelikult häid ja tugevaid peresid müüa, aga päeva lõpuks on mesindus ikkagi tegevus, mis peab leiva lauale tooma, ja vahet ei ole kas müüd mett või peresid. Nõrkasid peresid ju teoorias võiks ka müüa, millest oleks siis vähem kahju, aga endast lugupidav mesinik üritab müügiks pakkuda ikka üle keskmise peresid, sest mesilaspere on mesiniku visiitkaart ja keegi ei taha, et seal oleks kirjas, et sa oled kehv või keskpärane mesinik.

Niisiis olen minagi veeretanud seda mõtet aastast aastasse, edasi tagasi, et kas ikka müüa peresid või mitte. Olen neid väga vähe müünud ja kipun ka edaspidi pigem mitte müüma. Miks? 
Üks ja ainus põhjus on mesilasperede turuhind. Need kõiguvad 50-st eurost 200 euroni ja 200 euro peal mina veel müüma ei tõtta. Ühest küljest ma ei taha näiliselt sama toodet turuhinnast kõvasti kallimalt pakkuda (mis mõttega?), teisest küljest mulle meeldib asju müüa nii, et ostja on ka rahul. 
Kolmandaks ma ei jõua selgitada kuidas 20-ne farrar raami eest peabki rohkem maksma, sest seda on rohkem ja see on parem! Aga kui ei selgita, siis ostja ei saa aru mille eest ta maksab?!

Nüüd jõuame olulise mõtteni. Mis on mesilaspere aus hind? Üks tuttav hobimesinik pakkus mulle väga sümpaatsena tunduva mõtte, et see võiks olla mesilaspere poolt samal aastal toodetud saak miinus kulud. Sisuliselt tähendab see ju 100%list tootlikkust investeeringule poole aastaga kui see investeering kavatseb ka üle järgmise talve elada, mille tõenäolsus võib olla 85-90% Eesti keskmisena. Ega eesmärgid ei peagi tagasihoidlikud olema, aga see pole veel probleem. Keskmise mesilaspere ostja ja müüja arusaamad lähevad totaalselt lahku alles siis, kui hakkame vaatama oodatavat toodangut. Ostja poolt jätame toodanguna arvestamata idupere, vaha ja õietolmu ning vaatame ainult mett. Eesti keskmine mee-saagikus on statistiliselt vist ca 25 kg pere kohta, milles võiks küll kahelda, aga nii on. Ilmselt see 25 kg müüakse siis 8 eur/kg ja peale muude kulude mahaarvamist jääb heal juhul 100 euri alles.

Kui nüüd vaadata müüja vaatevinklist, siis arvutus võiks enamvähem olla midagi järgmist:
Tugev pere toodab 
poolteist idupere=150 eur
60 kg mett 240 eur
2 kg vaha 16 eur
lisaks muud saadused...vaha, suir, õietolm jne...
Ja peaks vist arvesse võtma ka mesilaspere asendamise kulu, sest mesila peab ikkagi mingi konstantse suurusega olema.

Kulud on ka märkimisväärselt madalamad kui hobimesinikul ja siit need käärid tulevadki, et miks peaks tegema kahjumliku tehingu. Ja sageli kutselised mesinikud müüvadki praegu peresid alles siis, kui neid on nii palju, et enam jõud üle ei käi. Nagu ütleb Ardi, siis parem viskan kevadel korpused peale ja sügiseks on mett ikka rohkem, selmet tasuks pere ära müüa. Ja pere ise jääb ka alles - Good point!
Kusjuures märgin ära, et mul ei ole üldse mingit probleemi iduperede turuhinnaga. Neid võin müüa nii, et vähe pole, aga ostjad võiksid endale selgeks teha, et mesilaspere ei ole kuupäevast hoolimata alati päris sama asi. Peab ikka kalendrisse ja tarusse ka vaatama, enne kui otsus teha.

Pikk jutt lühidalt: Mesilased on väga kõrge tootlikkusega põllumajandusloomad ja kaugelt kõige normaalsemad lemmikloomad, kes ei aja karva, ei riku mööblit ja uksi ning ei käi pinda. Ma ei saa aru, kuidas turg neid nii valesti hinnata saab?

6 kommentaari:

  1. Tõsi! Aga ideaalis on turu kõigil osalistel ka sama ja piisavalt adekvaatne informatsioon, et teha kaalutletud ratsionaalseid otsuseid?

    VastaKustuta
  2. See on ainult ideaalis nii. Elus pole isegi reguleeritud turgudel kaubeldavate varade kohta käiv info ühene ja kõigil osalistel sama. Lisaks erinevad ootused, nägemused ja arusaamad, mida Sa juba ülalpool kirjeldasid. Pluss riskitaluvus, ka mesilaspere ostuga võetakse risk, eriti kui on tehtud väga piiripealsed tasuvusarvutused. Ehk tehinguks sõbralt laenugi võetud. :)

    VastaKustuta
  3. Arutasin just naftahinna prognoosi kahe erineva panga analüütikuga, sain täpselt vastupidised soovitused, needki päris ümmargused.

    VastaKustuta
  4. Veel üks vaatenurk saaks olla see, et miks enamus toimekamaid mesinikke ise peresid teevad ja ei osta, kuigi hinnad on uskumatult odavad?

    VastaKustuta