kolmapäev, 6. jaanuar 2016

Mesi

Sattusin lugema huvitavat raportit ühel oma lemmikteemal, "Rahvusvaheline meeturg" ja soovin mõningasi väljavõtteid jagada. Kes inglise keelt mõikab, sellel soovitan loomulikult mu puiste ja meelevaldsete fragmenditõlgete asemel originaali lugeda. Originaali leiate siit.

1) Mee testimise konverents
2015. a alguses peeti lõuna Hiinas meetoodete tööstuse konverents, mille käigus toodi välja, et loomisel on platvorm testimismeetodite vahetamiseks Hiina ja Euroopa Liidu vahel. See pretsedenditu käik on ette võetud selleks, et taastada meetoodete maine kui puhaste ja looduslike toodete oma.  /The goal is to “restore the true nature of bee products as purely natural.”/
Konverentsi jooksul oli oluliseks teemaks mee võltsingute avastamine. Rahvusvahelise mett eksportivate riikide ühenduse president Norberto Garcia tõi välja, et 30-50% rahvusvaheliselt ringlevast meest võib olla võltsitud ning Saksa laborite esindajad väitsid, et kuni 80% meeanalüüsidest viitavad võltsingutele. Hiina meetööstus aga viitas testimismetoodikate ebatäpsusele...
2) Ebaküps mesi
Oluline murekoht oli hiina meetööstuse praktika vurritada ebaküpset mett, mille niiskusesisaldus võib ulatuda kuni 35%ni ja hiljem viiakse niiskusesisaldus tööstuslikult alla. Sellega saavutatakse kaks asja. 1) Mee kvaliteet kannatab 2) Meetoodangut saab kahe või kolmekordistada.
Selline praktika, mille käigus mee niiskusesisaldust muudetakse tehniliselt, on aga mitmete rahvusvaheliste standardite kohaselt võltsimine.
3) Meepesu
Sellest pikast peatükist toon välja järgmise.
Jaanuaris peatas USA toll meesaadetise, mille päritoluks oli märgitud Läti. Saadetis läks hävitamisele.
Sellest saab pikemalt lugeda siit

Tore lugeda, et see teema väga põhjalikult üleval on. Minul oli au ja õnn Norberto Garcia ettekannet sellel teemal kuulata juba kolm aastat tagasi Euroopa Kutseliste Mesinike Ühingu koosolekul ja selle ajaga pole palju muutunud. Olen sellest ajast alates Eestis üritanud selle teemaga tegeleda, et meie lettidelt kaoks "mesi" hinnaga 4 eur/kg, kuid nähtavasti edu pole mind saatnud. Mingil hetkel ministeerium ja veterinaaramet isegi justkui tunnistasid probleemi olemust, aga vahendeid, et sellega tõsiselt tegeleda mõistagi ei leita. Eks see lahendus tuleb nüüd kõrgemalt, sest Euroopa Komisjon võttis selle hiljaaegu ette ja eraldas raha põhjalikemaks analüüsideks. Olen teinud ka ettepanekuid eraldamaks raha mesindusprogrammist turu korrastamiseks, kuid üks tuntud mesindusorganisatsioon pole leidnud, et meeturg oleks mesinduse jaoks piisavalt oluline või probleemne aspekt.
Mis puudutab aga Eesti olukorda võltsitud ja kahtlase väärtusega toodete osas, siis mulle meeldib see ütlemine, et odav ja kõige vähemkvaliteetne toode leiab tee sinna, kus kontroll on kõige nõrgem.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar