pühapäev, 20. juuli 2014

Mesinike suvine teabepäev

Laupäeval toimus mesinike vabariiklik suvine teabepäev Kuressaares. Päevakava oli üsna tavapärane ja suuri üllatusi ei oodanud. Ülevaated uuringutest, programmist ja ajaloost. Osavõtjaid oli kutseliste mesinike sektsioonist üsna vähe. Kohalesõit lõuna-eestlaste jaoks oli pikk ja paljud ilmselt ei saanud seda ajalises mõttes praegu endale lubada. Põhilisteks arutelude teemadeks juturingides oli ikka keeruline suvi ja juunikuu lumi. Analüüsiti korjet ja väljavaadet veel mett saada. Minu õnneks on meil naabermesinikuks Mait Mardla(eesti üks staažikamaid ja minu hinnangul ka paremaid mesinikke), kellega on kasulik sellistel puhkudel muljetada. Oluline on vahetada kogemusi just lähiümbruse mesinikega, sest kaugemal on olud juba hoopis erinevad. Palju oli kuulda ka seda, et meesaak kõigub tänavu grupiti väga palju. See tähendab, et mõnekilomeetrise vahedega mesilates on pilt väga erinev. Samuti tuletas Mait meelde Antu Rohtla tarkust, et heal aastal annavad idupere ja põhipere kokku rohkem mett kui põhipere üksinda, aga keskmisel aastal on meesaagi arvestuses rentaablim pere poolitamata jätta.Veel kurdeti, et palju on tänavu probleeme nii emade, kui ka nende paarumisega.
Meie mesilas paistab see aasta kehvapoolne tulema, aga korjet ette teades poleks iduperesid ikkagi tegemata jätnud. Peab lihtsalt leppima sellega, et mesindus juba on selline...väga heitlik tegevus. Samas ei tasu pead norgu lasta, sest ka pere on toodang. Peaasi, et ta vaid talvitumiskõlblikuks areneks.
Täna pidasin auto tee ääres paaris kohas kinni ja paistis, et mesilased on ikkagi põdrakanepi lõpuks üles leidnud. Õhtul saab kaaluandmetest täpsemalt teada, aga täna on päris soe ja lubab kuni neljapäevani temperatuuri hoida. Loodetavasti tuleb mingi vähegi märkimisväärne kaalutõus siit veel. Viimased viis päeva on suht nõrgad olnud, päevane temp 24 ja öine 14 kraadi ümber.

Ahjaa...hakkasin kirjutama teabepäevast. Tõeliselt positiivne üllatus siiski tuli. Tago Holstingu ettekanne sülemlemise kohta pakkus seda täielikult! Täpset pealkirja hetkel ei mäleta, aga varsti peaks see ka mesindusprogrammi kodulehele üles saama, siis soovitan kõigil mesindushuvilistel see üle vaadata. Väga põhjalik, asjalike viidetega ja sisutihe ettekanne sai ka selget kandva loogikaga esitatud. Igaljuhul loodan Tago`t ka edaspidi rohkem ette kandmas näha. Kindlasti viimase kahe programmi teabepäevade raames üks huvitavamaid ja tugevamaid esitusi!

1 kommentaar:

  1. Hääletan kahe käega poolt selles osas, mis Tago ettekandesse puutub.
    Mitte, et ülejäänud jutt õige poleks :)

    VastaKustuta