esmaspäev, 29. september 2014

Colony Collapse Disorder


Pikalt mesinikke paelunud teema on vaikselt triivinud oma mitte väga huvitava ega ka üllatava lõpu suunas. Ehkki mesilased USA`s ikka veel surevad väga suurel skaalal ja suremus on kõrge ka Euroopas, siis selle põhjuste väljaselgitamise nimel on teadlased teinud tööd alates 2007. aastast. 
Selles lühikeses 10-minutilises videos (inglise keeles) tehakse kokkuvõte ja räägitakse viimastest arengutest sel teemal.
Kui esimese hooga pakuti CCD-le selle ilmnemisel kümnest komponendist koosnevat põhjuste kompleksi, siis tänaseks peetakse peasüüdlasteks nelja faktorit.
1) Varroa
2) Pestitsiidid

3) Mesilaste toitumus
4) Emade kadumine

Dennis van Engelsdrop`i 2008. aasta vastavasisulise videoloengu leiate siit. See pole küll enam ajakohane, aga ta on lahe tüüp ja juhtivaid mesindusteadlasi maailmas, nii et....

Muide, kui Eestis on mesilastel üsnagi mitmekesine toidulaud ja emade kadumisega süsteemseid probleeme ei ole, siis peamisteks probleemideks võib pidada samuti varroad ja pestitsiide. Varratoosiravimite kättesaadavusega on meil varem probleeme olnud ja ravimiamet on aastate jooksul palju mesinike vastavasisulisi palveid uute ravimite registreerimiseks tagasi lükanud, kuid praegu kontrollides üllatusega avastasin, et septembris on käsimüüki tulnud uued ribad, toimeaineks sipelghape. Infot siit! Loomulikult soovitan ka mina kasutada, põhjamaade positiivsel eeskujul , varratoosi raviks orgaanilisi happeid!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar