reede, 26. september 2014

Mesi


Täna mul on varuks eriti praktiline nõuanne, millega paljud saavad eurosid säästa!
Nimelt kui te lähete poodi mett ostma, siis selle asemel, et osta toodet 3.99 eur/kg (päritolu väidetavalt Leedu, vahel ka Poola või Ungari vms), siis selle asemel ostke hoopis üks kg suhkrut ja üks kg mingit korralikku mett. Ma tean küll, et need kes ise meeturust muhvigi ei jaga hakkavad sellise jutu peale rääkima, et Eesti mesinikud ei oska mett toota ja selle asemel, et oma paksu kõhu arvelt koomale tõmmata, laimavad konkurente. Kahjuks see aga päris nii lihtne ei ole.


Nimelt on normaalse mee (päris mee) maailmaturu hulgihind ca 3 eur/kg (euroopa päritolu mesi on kallim) ja see on pakendamata mesi ning suurem osa sellest asub teisel pool Atlandi ookeani. Kui panna sinna juurde kõik tarvilikud kulud (transport, pakendamine, käibemaks, vahendajate ja lõppmüüja kasumid jne.), siis käibemaksuga hind Eesti poeriiulil ei ole kohe kindlasti 3.99 eur/kg. See pole isegi kampaaniahind!
Vahepeal müüs Selver ka mingit erilist solki, Koziaki mesi poolast, aga neil oli vähemalt sündsust seda kampaania all teha.
Kui kellelgi tekib küsimus, et mis ma siin netis halan ja midagi ette pole võtnud, siis õnneks on mul vastus olemas. Olen vastavale probleemile osutanud Põllumajandusministeeriumi kaudu juba mitu aastat ja asjaga peaks ka hetkel tegelema toiudu- ja veterinaaramet. Kui ma millestki valesti aru pole saanud, siis on toidu võltsimise teema ka uue euroopa parlamendi prioriteetide nimekirjas kõvasti tõusnud võrreldes eelmisega ning ehk tuleb leevendust ka sellest suunast. Tegelikult on see lihtlabane tarbija petmine ja ma loodan selles küsimuses peagi mingeid kiiremaid arenguid näha! 
Muide, see teeb ka Eesti mesinike olukorra keerulisemaks, et lähinaabrite meepakendajad lõunas tegelevad sellise lollusega, et arvatavasti peamiselt Hiina päritolu solki(mitte, et Hiinas ka korralikku mett ei toodeta) purki ajavad.  Läti-ja Leedu mesinike elu see ka just kergemaks ei tee. Ausad mesinikud Leedus ja Lätis peavad seetõttu leppima oluliselt kehvemate hindadega kui võiks isegi maailmaturult saada. Põhjusel, et nende mesi on kaotanud oma usaldusväärsuse.

Lühidalt: Kui ei taha korralikku mett osta, sest see on liiga kallis?, siis ostke parem suhkrut! Sisuliselt sama toode, aga 8 korda odavam! (Täna oli suhkru hind 46 senti/kg).






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar