neljapäev, 11. september 2014

Kes on "Erki" Nestor?

Juunikuises "Mesiniku" infolehes on lühike lõik selle kohta, et EML'i esindajad kohtusid Riigikogu esimehe Erki Nestoriga. Päris piinlik. Kui mesinikke võetakse umbes üks kord viie aasta jooksul sellisel tasemel jutule, siis võiks vähemalt kõige olulisema õigesti kirjutada. Kahjuks ma ei suuda seda ka parema tahtmise korral typo`ks lugeda. Õnneks pole kirjutisel allkirja, nii et keegi ei tohiks mu kriitikat isiklikult võtta. Loodetavasti ka keegi peale mesinike ja  hr. Nestori või tema assistendi seda viga "Mesiniku" digiväljaandes ei märganud (ilmselt on neil "https://www.google.com/alerts" kasutusel). Tegelikult ma ei oleks seda teemat siin üldse tõstatanud kui probleem ei oleks süsteemne. Mesinike esindatuse probleem nimelt. 
Eestis on hinnanguliselt 6000 mesinikku. Neil on  kokku neli suuremat organisatsiooni (SMÜ, EML, Meetootjate ühendus, EKMÜ) ja hunnik väiksemaid seltse, kellest positiivseimad näited on Põltsamaa mesinike selts ja Ida-Viru Mummi selts. Siiski on riiklikul tasandil meie mured nagu hüüdja hääl kõrbes. Milles asi? Kas mesinikel on mingi dissonants, et nad hindavad oma teemasid olulisemaks, kui need objektiivselt on või ei suudeta neid selgelt ja arusaadavalt adresseerida? Väike loetelu teemadest, mida mesinikud on viimasel ajal tõstatanud ja mis justkui ei jõua kuhugi või minu hinnangul ei arene piisavalt kiiresti:
1) Pestitsiidid
2) Vet.-süsteem ja taudide tõrjumine
3) Meeturg (solkmesi ja mee päritolu valesti sildistamine)
4) Tarutoetus (Lätlastel ja soomlastel on tarutoetus sisse viidud, mis paneb meid võrreldes lähinaabritega ebavõrdsesse konkurentsi. Arvestades probleemi nr. 3 on see oluline küsimus sektori jätkusuutlikkusele.)
Kusjuures hr. Seeder suusõnaliselt lubas meile toetust küsida uuest eelarvest, aga nüüdseks on ta juba endine minister ja ilmselt leiab riik olulisemaid prioriteete selle 200-tuhande euro kulutamiseks.
5) GMO-d (uue koalitsioonileppe retoorika on küll pisut keskkonnasõbralikum, aga reaalselt tegudes see ei ole veel väljendunud)
6)....

Loomulikult ei ole meie sektoril eriliselt ressursse, et oma asju nagu kord ja kohus lobida, aga 6000 mesinikku sõpradega, pluss keskkonnasõbralikud inimesed, pluss kõik normaalsed inimesed võiksid ju mingit poliitilist survet tekitada kui see kaart korralikult välja mängida?! Praegu kipub nii olema, et mõnede üksikute suurpõllumajandusega tegelevate inimeste huvid kaaluvad keskkonna ja ühiskonna huvid üles. (Muide ma ei üritagi oma naiivsust varjata, kui kellelgi tekkis see küsimus.)
Ca. poolteist aastat tagasi õnnestus mul osa võtta riigikogu põllumajanduskomisjoni mesindusalasest istungist. Peamine, mis mulle sellelt kohtumiselt meelde jäi, oli just see, et a) rahvaesindajad ei saa mesinike muredest väga selgelt sotti, ja b) meil puudub konkreetne esindaja ehk katuseorganisatsioon. Ainult üks mesinike organisatsioon on näidanud välja ambitsiooni olla see nö katus... EML`il (Eesti Mesinike Liit) on aga üks väga konkreetne probleem - kaasamine. 
EML`i suurim tugevus on ka tema nõrkus. Ilmselt on õigus neil, kes ütlevad, et ilma pikaajalise juhi ja tema teeneteta poleks see organisatsioon ellu jäänud. Siira lugupidamise juures üle 20 aasta pikkusele tööle pean siiski vastumeelselt tõdema, et Ilvese äraleierdatud tõdemus kehtib ka selles olukorras: "Mis on toonud meid siia, ei vii meid enam edasi". Muidu polekski ehk viga, aga kui juhid ei ole meeskonna-mängijad, siis jääb ka kaasatavatel motivatsiooni väheks. Nii näeme, kuidas suurem osa EML`i juhatust iga kord välja vahetub ja need üksikud kes jäävad, ütlevad et nendeta poleks järjepidevust. Kummaline olukord, kuid vaadates ikka ja jälle neid samu nägusid, kes ennast kord kahe aasta jooksul hääletamisele kohale veavad, siis pole siin mingit muutust oodata.
Juht ei pea olema alati individuaalselt võimekaim, vaid eelkõige omama oskust meeskonda tööle panna. Seni kehtinud olukorda on tabavalt kirjeldatud ka kui "musta auku"- informatsioon sisse läheb, aga välja ei tule. Võib-olla oleme me isegi väga hästi esindatud, aga selle kohta puudub läbipaistvus. Sama struktuuri juures ma ei arva, et leiduks paremat juhti, kuid organisatsiooni struktuuri muutus, avatus ja kaasatuse probleemi lahendamine aitaks EML`ist kujundada väärika katuse kogu sektorile. Minu subjektiivsel arvamusel on mesindus küll liiga väike sektor, et selles võimumänge mängida. Edukat arengukava koostamist!

PS! Mis puudutab esindatust, siis viimasel ajal on olukord mõnes mõttes parem, kui ümarlauas istuvad ka SMÜ ja EKMÜ esindajad. See aga ei saada väljapoole eriti kindlat signaali kui meil ei ole ikkagi konkreetset katust ning seisukohad on eelnevalt kooskõlastamata. 
PPS! Tuli meelde, et mul paluti rohkem pilte lisada. Kahjuks ma tavaliselt töö ajal ei võta seda aega, aga mõned olen suve jooksul telefoniga siiski teinud. Palun:


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar