laupäev, 3. jaanuar 2015

Uuel aastal uue hooga


Head uut mesindusaastat ja rekordsaake kõigile!
Korralikul aastal peavad mingid eesmärgid ka olema, seetõttu katsun mõned püstitada ja aasta pärast vaadata, mis sai. Isiklikke asju ma siin ei aruta ja piirdun tööalastega.
Eesmärkidega pole ma kunagi tagasihoidlik olnud ja seetõttu esimene on realistlik:

1) Täita pooled eesmärkidest.

2) Jääda talvekadudega 10% piiridesse.
See on oluline ja üks kriitilisemaid kriteeriume edukaks mesindusaastaks, millest sõltuvad kõik järgnevad.

3) Raamide ja korpuste ettevalmistamine lõpetada juunis ja muu inventar mai kuus.
See polegi nii lihtne, nõuab planeerimist, et õigeaegselt alustada ja piisava ajalise varu arvestamist.
3) Suurendada mesilasperede arvu 800 pereni.
Tegelikult ma olen sellele varem ka mõelnud, aga ometi tuli see number praegu üpris spontaanselt. Varsti võiks ka 1000 pereni jõuda (ilus number), aga sellel aastal üritame põhirõhu mee peale panna. Olenevalt aastast võib uute perede tegemine meetoodangule rängalt mõjuda ja seda tõestas 2014 üpris ilmekalt.

4) Toota vähemalt 60kg mett pere kohta või kokku vähemalt 35t.
See pole nüüd teab mis ambitsioonikas eesmärk, aga toodangu eesmärkidega olen iga aasta alt läinud, katsume see aasta realistlikumad olla. 
2011. a kirjutasin PRIA projekti äriplaani eesmärgiks jõuda sellise toodanguni viie aastaga. Hoolimata sellest, et toetust ei antud oleks omamoodi tore see eesmärk nelja aastaga täita.

5) Tööle võtta põhikohaga kogenud mesinik.
Töökoormus on juba täitsa piisav.

6) Hakata emasid kasvatama.
Olen emadekasvatusega varem ka tegelenud ja 2013 aastal sai isegi paarsada ema paarutatud, kuid meetootmise kõrvalt võtab emadekasvatas ära väärtusliku aja ja tagantjärgi targa otsusena loobusin sellest 2014. hooajal. Kui meetootmise kohapealt lisamesinikuga aega peaks tekkima, siis hea meelega kasvataksin emasid ja teeksin väikestviisi tõuaretust kohalikes oludes parimate näitajatega emade baasil.

7) Sulatada kõik talvepesas olnud ja muud prakeeritud raamid sama hooaja lõpus.
Seda on mõnikord paganama raske teha kui hooajast on täielik kopp ees, aga palju mõnusam on alustada uut hooaega puhta lehega.

8) Tegeleda ühiskondliku tööga.
Jõukohaselt panustada oluliste mesindusküsimuste lahendamisse läbi EKMÜ.

9) Võtta praktikant (sobiva leidumisel).
Ma loodan, et minuga päris nii ei ole, et kes ise ei oska see õpetab, aga senisele kogemusele tuginedes olen ma praktikantidega võrdlemisi hästi hakkama saanud. See tähendab, et saan nende tegemisi kerge uhkustundega jälgida ja perspektiivis võiks nii mõnestki parem mesinik saada kui ma ise olen. Kui suurem eesmärgiks on eestis meedefitsiit likvideerida ja hakata importimise asemel eksportima, siis selleks ei ole sugugi sadu mesinikke vaja ja üks oleks päris oluline lisa.

1 kommentaar: