neljapäev, 21. jaanuar 2016

Mesindus.ee

Nagu paljud mesindushuvilised ehk tähele on pannud, siis eestikeelne mesindusfoorum www.mesindus.ee on hetkel teadmata ajaks ja juba mõnda aega maas. Samuti selle juures asuv mesinike jututuba www.taru.mesindus.ee. Minuga on ühendust võtnud murelik kodanik, kes palus levitada informatsiooni, et asendusjututuba on tehtud aadressile http://hmk.inkassi.pri.ee/
Head jutustamist!
Seoses sellega soovin ühe põhimõttelise küsimuse hinge pealt ära saada. Nimelt ei ole mul nende domeenide omanikule küll mitte midagi ette heita. Mesindus.ee oli väga hästi toimiv foorum ja sinna oli kogunenud hulganisti väga kasulikku materjali. Alustades vanadest mesindusprogrammide materjalidest lõpetades kümme korda läbi jahutud algajate küsimustega ning arutlust leidsid põhimõtteliselt kõik küsimused, mille peale keegi võis tulla. Nüüd aga sellele materjalile ligipääs puudub ja kevad on varsti ukse ees. Just nüüd kui algajatel tekivad needsamad aastast-aastasse korduvad küsimused seoses täiendsöötmise ja põhjade vahetamisega. See on päris suur probleem! Probleem seisneb olemuslikult ettemõtlematus otsuses suunata mesindusprogrammi raha eraomanduses olevate lehtede arendamisse! Raha-rahaks...sellest pole mul antud kontekstis kahju, oli ju väga hea keskkond nii kaua kui ta üleval oli ja küllap on varsti jälle üleval, aga! Sellel lehel toimus aastaid ja aastaid kollektiivne sisuloome ja ma julgen väita, et sisu loojatele ei olnud piisavalt läbipaistvalt selle lehe saatust ja tulevikku esitletud. Samas propageeriti seda sisu looma just sinna, justkui ametlikule MP lehele tollal ja kõigile võis jääda mulje, et materjalid jäävad kättesaadavaks ja kollektiivsesse omandisse. Hea küll, vähemalt EML valdusesse.Läks aga teisiti... Justkui tühi auk eesti digitaalses mesinduses 10 aastat ja 21. sajandil on see päris tõsiseltvõetav küsimus minu arvates. Ühesõnaga, et mitte niisama probleeme tõstatada, siis teen ettepaneku, et eelkõige selle probleemi tekitajad võiksid võtta viis minutit ja mõelda, et kas nad on valmis seda ka lahendama. Äkki olid mingid kokkulepped, millest üldsus ei tea ja sellel olukorral on siiski mingi lahendus? Igaljuhul mul on õigustatud ootus lugeda, mida mesinikud rääkisid 7 aastat tagasi mee hinnast või laiendamisest. Samuti kuhu ma suunan nüüd algajad küsimusega, et kas talveks tuleb lennuava kitsendada või mitte? Kui tänane olukord keerati kokku MP eelarvest, siis mõistlikum oleks tõesti üldse mitte midagi teha ja pikas perspektiivis saaks parem.

Ma loodan vähemalt, et vanad MP materjalid on digitaalselt ka tööde tellijal olemas ja neid on varsti näha süstematiseeritult mingil alternatiivsel veebilehel. Süstematiseeritult selleks, et ka praegu googleldades leiab failid üles, aga selleks peab teadma mida otsida.

PS! Püüdsin ka eelmainitud lehtede haldajaga kommentaariks ühendust saada, kuid kahjuks see ei õnnestunud.

16 kommentaari:

  1. kurb ja masendav ikka....see mesindus.ee tõesti toimis hästi...sai mesilasemasid ja peresid osta müüa...inventari ja kärjepõhja mured said lahendatud...algajad said abi...
    Ausalt öeldes...suht katastroof...täielik infosulg ju...Tambiti miljonid sisse ja nüüd siis nii...tundub seekord et otsus on lõplik...masendav masendav...

    VastaKustuta
  2. lootustuna tundus aga täna hommikul täita töötas

    VastaKustuta
  3. Tänud märkamast ja arvamast, Mart. Sõbraliku repliigi korras viitan, et mesindus.ee-l ei ole tänaseks enam mingeid kohustusi ega seoseid mesindusprogrammiga. MP finantseeritav infoportaal asub juba alates 2010 aadressil http://mesindusprogramm.eu/, sh nõustamise osa aadressil http://foorum.mesindusprogramm.eu/

    Sellegipoolest, vabandused leviaugu pärast.

    VastaKustuta
  4. Jah, ma tean, et mesindusprogrammiga side katkes lepingu lõppemisel, aga minu väide on see, et kogu see lepingu loogika oli tollase programmi täitja poolt valesti üles ehitatud ja on viinud meid praegusesse olukorda.

    Tervitustega
    Mart

    VastaKustuta
  5. Siiski Tormi, ma veel küsiks nii palju selguse mõttes, et kuidas see leping sätestab MP raames loodud sisu kättesaadavust? Peavad ju programmi raames tehtud asjad olema kõigile vabalt kättesaadavad, kas seal oli mingi ajaline klausel või lõppes ka see kohustus vastava programmi lõppemisega?

    Mart

    VastaKustuta
  6. > või lõppes ka see kohustus vastava programmi lõppemisega

    Jah, lepinguliselt oli nii. MP raames loodud sisuna käsitleti lepingus "Tellija poolt Töövõtjale elektroonilisel kujul edastatud Eesti mesindusprogrammi raames loodud ja levitatavad mesindusalased teabematerjalid (artiklid, uuringud, koolitusteated, Eesti Mesinike Liidu ajaleht "Mesinik")".

    VastaKustuta
  7. Tere...
    Tegelikkuses on Tormi teinud aastaid tänuväärset tööd n. ö. toetuseta. Kõige väiksemas ajalehes reakuulutuse avaldaminegi maksab ~3 euri jne...Ja mesindusprogrammi sajad tuhanded kulutatakse x kooolituste toetamiseks.
    Eks www.mesindus.ee toimub ka ju üks piiikk mesinduse teabepäev - aastaringi!
    Võtke Tormi toetamine Tartus üles, või tekitage mingi liikmemaks, et mesinduse lehel näiteks kommenteerida, või küsida saaks!
    Et, ei tekiks edaspidi katkestusi!

    VastaKustuta
  8. tere. olen Ehaga täitsa ühte meelt,maksan 30 euri EML liikmemaksu mille eest saan ajakirja Mesinik terve aasta ja kalendri ka , ajakiri ei huvita ja kalender ka ,parema meelega maksaks selle Mesindus .ee

    VastaKustuta
  9. Tõe huvides olgu siiski öeldud, et ajakirja "Mesinik" ei saa EMLi ega ka EKMÜ liikmemaksu eest vaid seda saavad kõik soovijad tasuta hoolimata organisatsiooni kuulumisest. Sellega seonduvad kulud, toimetaja palk ja trükkimine, on makstud mesindusprogrammi rahadest! Kes ei kuulu mitte ühtegi liitu, aga soovivad ajakirja ikkagi saata, siis teatage oma postiaadress mesindusprogrammi juhile aadressil mesindusprogramm@gmail.com ning see saadetakse teile!

    VastaKustuta
  10. ikkagi ei näe EML liikmena mingit vajadust,aga nendest kokkutulekutest ja õppepäevadest olen päris palju õppinud

    VastaKustuta
  11. Täna on paraku http://www.inkassi.pri.ee/ samas seisus nagu toona mesindus.ee.

    VastaKustuta
  12. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kutseliste mesinike lehele facebookis ja mesinudshuviliste klubisse. Jututubasid ma pole ammu külastanud, ei tea mis või kes seal toimetab.

      Kustuta
  13. kui enne talve kärgedes napib söödaks mett-kas saaks selle sülemi teise taruse panna-teise pere juurde talveks

    VastaKustuta