pühapäev, 24. aprill 2016

23.04.2016

http://podcast.kuku.postimees.ee/2016/04/23/majandusruum-2016-04-23/#respond

1 kommentaar:

  1. Tere Mart
    Oli sümpaatne kuulda, et võtsite teemaks mee hinna, seda ei juleta teha - pole hea toon - eriti suurtootja poolt. Julgen arvata, et mee hinnas on omajagu õhku sees, rääkimata ületootmise ilmingud. Ületootmine mitte klassikalises mõttes, vaid müügiks pakutava hinnaga pole piisavalt turgu. Ei ole normaalne ega jätkusuutlik olukord, kus suurmesinikud kiitlevad laovarude suurusega! Midagi on meie meeturul paigast ära. Mesinik klammerdub soovunelma külge ehk väljamüügi hinna külge, mõtlemata, mis hinnaga jõuab toode poeletile. Täna on suurpoodides mesi üle 10€ kilo, väikepakendis üle 13€ (samas hinnaklassis segumeega).
    Täna tuleb olukorrast võitjana välja see, kes julgeb teha "kollase sildi" kampaaniat ja müüb oma laod tühjaks. Ülejäänud kas sörgivad sabas või teevad suuremat hinnaalandust.
    Mesi on väga huvitav kaup, paljuski otsustab emotsioon, varasem kogemus, sümpaatia või ka kaastunne. Seetõttu on võimalik olukord, kus turuhoone ühes otsas müüakse mett 6€ kilo ja teises otsas müüb papi 13€ kilo! See ei tähenda, et minu jutus oleks vastuolu, lihtsalt see ei ole sobilik viis müüa suurtootjal.
    Mesi on tõesti eriline ja kordumatu virre, aga päeva lõpuks allub ikkagi turureeglitele.
    Kinnisvaraäris on ütlus, et kui "taksojuhid" hakkavad tegelema, siis on hinnad paigast ära ja kriis on ukse ees. Sama toimub praegu mesinduses, mesilaste pidamise vastu on suur huvi, kuid kahjuks on näha palju selliseid, kes loodavad vaid suurt tulu. Ei hakka refereerima, "taksojuhte" leiab foorumitest küll.
    Toon lihtsa näite majandusreegli kohta. Võtame eesti viinamarja kasvatajad, nad on panustanud tohutult, kindlasti mitte vähem kui mesinikud. Nende toodang on imeline, pole võrreldav "poe" viinamarjadega, maitse on rikkalik ja nüansirohke. Ometi on sügisel kilo hind 2,5-3,5 vahel, sama mis praegu "poe" viinamarjadel! Kas viinamarja müüjad on rumalad? Ei, nende õnnetuseks on tegemist kiiresti rikneva kaubaga ja kaubast tuleb lahti sada, kuigi mari vääriks kordades kõrgemat hinda.
    Mesinik on õnnistatud kaua säiliva tootega, kuid siiski mitte igavese tootega. Rikkaliku korjega suved on veel ees! :)

    Edu ja vedu
    Gert Klaasen

    VastaKustuta