neljapäev, 28. aprill 2016

Comeback


Oeh....natuke piinlik, et pole ennast piisavalt kokku võtnud, et midagi siia postitada.
Proovin kiirelt kokkuvõtte teha viimase aja tegemistest.

Paar nädalat tagasi käisin Tagoga minister Kruuse audientsil rääkimas riigipoolsete teenuste paremast korraldamisest mesinike jaoks. Uue tegevusi koondava kehandi ideest minister küll vaimustuses ei olnud, aga tema sõnad asjade sisulisest parendamisest mõjusid veenvalt. Samuti kinnitasid ametnikud, et neil on mitmeid kohtumisi olnud mesindusküsimuste laiapõhjaliseks aruteludeks. Kuna parasjagu oli teisipäev ja minister ruttas meie kohtumiselt valitsuskabineti eelarvearutelule, siis palusin mesinikele ka mindagi küsida. Kokkuvõttes sain sellelt kohtumiselt väga hea emotsiooni, mis annab jaksu mõndade pooleliolevate teemadega edasi tegeleda. Kasutan võimalust ka Tagot kiita. Peale EKMÜ juhatusest taandumist olen üritanud talle siiski jõudumööda toeks olla ja esimese rea istekohast näen kui palju aega ja tööd ta igapäevaselt nii EKMÜ kui laiemalt mesinduse heaks panustab. Oluline selle juures on see, et endise riigiametniku ja diplomaadina ta oskab õigeid asju teha ja ka suhtlustasandil igasugustel kohtumistel on väga konstruktiivne ja kompetentne! Au ja kiitus!


Vahepeal sulas lumi ka ära ja sai alustada välitöödega mesilas. Talvekaod olid alguses 11% juures, aga pärast teist, laiendamise ringi, kui mõned nõrgemad olid veel mesilastemaale läinud ja mõned vääremadega pered lisaks, siis kokku tuli 14-15%. Talvekadude põhjused on tavalised: nugised, karud, loll mesinik, söödapuudus, kehv ventilatsioon, loll mesinik, rähn jne. Siiski ilmnes sellel talvel ka üks uus talvekadude liik, kellega mina pole varem isiklikult kokku puutunud - harilik debiilik. Harilik debiilik tegutseb nii, et kui pered on sügisel kenasti söödetud ja ravitud, siis ta tuleb ja võtab teadmata põhjusel ülemise korpuse keskelt viis söödaraami välja, aga paneb katuse viisakalt peale tagasi. Mõistagi pole sellisel perel erilist lootust kevadet näha. Hetkel pole ilm siiski piisavalt hea, et nõrgemate peredega tegeleda ja ma ei välista, et 5% lähevad veel omavahel kokku. Loomulikult võiks tulemus parem olla ja mul on selle kohta lihtne soovitus: tuleb tugevamaid peresid pidada.
24.04 koguneti Olustveres EML kutsel uhke nimega üritusele "Eesti mesinduse arengukava arutelule". Kui nüüd päris aus olla, siis kutsutute ja kutsumatajäänute nimekirja vaadates jäi mulle ennetavalt mulje, et sellest kujuneb natuke midagi jõudemonstratsiooni sarnast, aga otsustasin  õilsa eesmärgi nimel loomulikult ikkagi kohale minna. Pean tunnistama, et arutelu ja kohaletulnud olid üllatavalt konstruktiivsed ja tsiviliseeritud, mitte nii nagu mõningatel varasematel sarnase suunitlusega katsetel maililistidest oleks mulje võinud jääda. EML, EKMÜ ja SMÜ esitlesid oma Swote ja neid täiendati jooksvalt kohapealt. Üldeesmärgi sõnastamisel kiputi küll liiga üldiseks ja maailmaparandamiseks minema, aga lõpuks lepiti kokku, et jätame selle lahtiseks. Suurimad tänud Erki Naumanisele, kes suutis olukorda vastavalt 21. sajandi standarditele modereerida ja tema juhtimisel on lootust, et ka arengukava sügiseks valmis tehakse. Eesmärgiks seati vist oktoober, kui mälu mind jälle ei peta. Arengukava iseenesest on ülioluline dokument nii sektori siseseks, kui väliseks kasutamiseks. 
Ma varem ei ole väga tähele pannud, aga uudiseid kuulates erinevate elualade arengutest ja väljakutsetest Eesti kontekstis rõhutatakse pidevalt, et on olmas see ja teine arengukava. Iseenesest loogiline, et riik ei saa lihtsalt halamise peale puusalt tulistades lahendusi välja pakkuda ja suunda valida, aga kurb, et meie sektoril seni koostöö- ja teotahet nii vähe on olnud, et pole nii enesestmõistetavat asja ära tehtud. Loodame, et ka mesinduse arengukava saab siis asjalik, mille alusel riik saab selle probleemide ja võimekuse arendamisega pikemas perspektiivis efektiivsemalt tegeleda.

Ahjaa...käisin vahepeal kultuurireisil Peterburis. Muidu ei puutu teemasse, aga rõnokil vaatasin mee hindasid. Folkloorist on jäänud justkui mulje, et Venemaal on hirmkõvad mee hinnad, aga praeguse kursiga on enamvähem sama mis meil.







3 kommentaari:

  1. neid ministeeriumi herrasid tuleb lõhkeaine ja mesilastega hirmutada...vajadusel ka nuga kõri peal hoida...
    Kas ma eksin kui ütlen et meite banaaniriik on ainumas Euroopas kes mesinikele otsetoetust perepõhiselt ei maksa ja on saatnud põhimõtteliselt mesinikud sinna läbi lillede kus päike ei paista?

    VastaKustuta
  2. Ma ei nõustu sellega, et meil on baaaniriik ehkki pean tunnistama, et teatud olukordades ja teemade puhul on ka endal kiusatus sellist väljendit kasutada. Minuteada maksab perepõhist otsetoetust Euroopa riikidest vaid Läti ja Soome. Õigemini on otsetoetuste maksmine enamus valdkondades isegi EU regulatsioonidega keelatud, aga mesilaspere otsetoetus mahub vähese tähtsusega riigiabi alla. Samuti ma ei nõustu sellega, et ministeerium mesinikele kuidagi erakordselt halb partner oleks. Pigem tuleks mesinikel üle vaadata, kas nad on ise ka riigile alati organiseerunud, arusaadav ja hästi esindatud partner olnud.

    VastaKustuta
  3. Mardil tuline õigus tuleb pidada ainult tugevaid peresid,õppepäevadel on meelde jäänud nõrkadega ei tasu jännata ,isegi on soovitatud sügisel võetakse nõrkadelt mesi ära ja siis viiakse kaugemale,põhjus ju on mõni viirus kallal ja et ei nakataks tugevaid.Minu arust annab tugema pere head tõugu ema ja hea korjemaa.Leian heade tõuemade müük võiks olla paremini organiseeritud,kui on mida müüa ei ole toetusi vaja ,vähemalt hobinikele,mul siin pered kes toovad 50 ja+ aga teised kes sülemlevad 0 või siis heal aastal 10 kg

    VastaKustuta