pühapäev, 2. juuli 2017

Jälle tarukaalud

Mesiniku magus elu on sellel suvel võtmas tasahilju jälle mitte nii magusat pööret. Ehkki kõik pole veel kadunud, siis aknast välja ja ilmaprognoosi vaadates ei saa öelda, et see pilt enesetundele hästi mõjuks. Praeguse seisuga suudaks mõõdukas soojalaine meeaasta keskpärasele tasemele välja venitada, aga see laine peaks siis juuli esimeses pooles tulema. Kunagi muidugi ei tea ja augusti alguses võib ka mingeid väiksemaid sorti imesid juhtuda, aga need jäävad pigem kohaliku tähtsusega sündmuste kategooriasse. Nagu ka see, kui mõni mesinik kiitleb, et tal praegu mett tuleb nii, et ei saa mitte nuriseda, siis.... ma soovitan natuke laiemat pilti vaadata. Nii lai pilt kui mulle kättesaadav, on siin:

Kahe nädalaga netojuurdekasvud
Sinine Tartumaa 4,5 kg
Roheline Võrumaa 6,3 kg
Oranž Lääne-Virumaa 5,3 kg
Punane Saaremaa 14 kg
Sellest grupist ja tegelikult kogu üritusest ongi selle viimase kahe nädalaga positiivselt silma paistnud ainult Saaremaa, kus oli sel ajal viis normaalset korjeilma, mis realiseerusid kenaks tulemuseks.

Roheline Pärnumaa 3,2 kg miinust
Sinine Jõgevamaa 5,1 kg
Oranž Läänemaast on natuke raske aru saada kuna kaalu jalg käib ilmselt vastu tuge ja vajab kohendamist. Viimastel andmetel on kaal nullis.
Punane Ida-Virumaa 2,7 kg
Mis siis viimase kahe nädalaga juhtunud on? Korje mõttes on paras pettumus juhtunud. Kahtlustan, et nüüd kui pered on juba saavutanud peakorjeaegse suuruse, siis mõjub selline asjade seis üsna turgutavalt ka mesilasperede sülemlemistungile ja annab mesinikele vähemalt tegevust, kui muud ei anna. Ma nüüd ei ütle, et mu teadmised botaanikas ja korjetaimede tundmises ning meteoroloogias üle Eesti keskmise mesiniku küündiksid, aga peakorje peaks nüüd igal pool juba taimede poolest käes olema. Kui aga korjeilm lükkub kuu teise poolde, siis julgen arvata, tuginedes ka vanemate ja kogenumate kolleegide tarkusele, et see peakorje jääb omajagu tagasihoidlikumaks kui ta võiks olla. Eks lahtine on veel ka see variant, et teda see aasta jälle ei tulegi ja siis peaksime tagantjärgi tinglikuks peakorjeks lugema 15 - 19 juuni. Pikematel ilmaprognoosidel on aga õnneks komme muutuda ja ma tõesti ei näe varianti, et see saaks kuidagi kehvemaks minna. Mõni päev tagasi lubas, et esimene korralikum korjeilm tuleb alles 30 juuli, aga täna juba enam nii hull ei olegi. Soovin mesinikele positiivset meelt ja kannatust!
Lisaloona panen kõigi kaheksa kaalu grupipildi 12.04 - 01.07

5 kommentaari:

  1. Väga huvitav lugemine, sest endal tarukaali ei ole!
    Tundub, et läheb nii nagu eelmine aasta. Kahjuks.

    VastaKustuta
  2. Beewatchi lehel on esimene valik "Kaal:", seal saan valida ainult 8 kaalu vahel, kuid mesindusprogrammi lehel on kaardile märgitud 9 peret. isegi viimane - Saaremaa on pooleldi peidus.
    proovisin kahe erineva brasuseriga - tulemus sama. ka kaaluprogrammi sätete all ei saa fonti väiksemaks muuta ega valikukasti suuremaks teha.
    brauseri fondi muutmine ei aita.

    kas keegi adminnidest saab seda kaalude valiku kasti suurendada või olete leidnud workaroundi?

    Terv,
    Heimar

    VastaKustuta
  3. Väga terane tähelepanek. Ma olen ära harjunud sellega juba ja ei teagi, et seal peaks üheksas kaal olema. Ida-Viru on pooleldi peidus, aga saab veel valida. Ma isegi ei tea, mis või kus see üheksas kaal olema peaks? Peakasutajal ka seal midagi väga kruttida ei ole seadete osas.

    VastaKustuta
  4. Listist on puudu Viljandi, Karksi, Antu. Kas tal on kaal, mis saadab andmeid Beewatchi?
    Programmi lehe kaardil on 9 asukohta ja andmete vaatamiseks ainult link beewatchile.
    Samas on Antu mitme aasta andmed nähtavad tabelina:
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/1m7NXmnRdpIwpZGbP-RamNru6d270Hz4kOq6RI47t30g/pubhtml

    lisaks arvudele kirjutab ka õitsemisi: nt 2016 õitses õunapuu 16 mai, siis sel aastal alles 3 juuni

    VastaKustuta
  5. Antul on jah ainult manuaalne kaal minuteada. Praegu need digitaalsed kaalud jooksevad nö automaatselt edasi. Meede lõppes ära. Ma saan aru, et ka Antu täidab vana programmi tabelit edasi või saadab andmed Aivarile ja siis Aivar sisestab need.

    VastaKustuta