pühapäev, 12. juuli 2015

Neli mesinikku

Käisin jalgrattamatkal Setomaal. Hingemattev loodus, toredad inimesed, head söögid. Soovitan kõigile! Saatses viis tee isegi välismaalt läbi, aga jalga ei tohtinud seal maha panna. Füüsiliselt on 70 km muidugi ränk kui sõidad aastas rattaga ainult korra ja kandamiks on kaks mudilast, aga enamvähem sain ikka hakkama. Maastik oli päris vahelduv ja kohati liivased metsateed võtsid kopsu kinni ja jala pehmeks.

Igaljuhul polnud pühapäevaks mingeid kohustusi jäänud eriti ja alles õhtuks pidin tööle jõudma, et kaal perele alla panna. Seetõttu otsustasin logistika sättida nii, et sain Eesti parimatel mesinikel külas käia, kelledest enamus ka vihmase ilma tõttu kodus olid. 

Janek näitas uut vurritusruumi ja rääkisime põhjalikumalt tõuaretusest. Janeku mesila on küll kasvufaasis kuid põhjalik lähenemine tõuaretusele tagab talle mesinduses kindlasti edu! Janeku tegemisi saate jälgida www.alfalfa.ee

Jaanus ja Taavi Tull on Eesti suurima ja kaasaegseima mesila löögirühm ja põhijõud. Jaanuse kogemused ja Taavi nooruslik pealehakkamine teeb OÜ Kumalasest ettevõtte, mille peaksid kõik tootmismesilad endale eeskujuks võtma. Nende mett leiate kauplustest Meveda kaubamärgi alt!

Kalle uhkustas uue lahtikaanetusliiniga. Kalle on mõnus mees ja muhedat juttu tal jätkub. Kuna Kalle mesila asub meie omale suhteliselt lähedal, siis  arutlesime pikemalt korjetaimede teemal ja üritasime kuu teisest poolest veel mett välja rääkida. Kahjuks hakkas juba õhtu kätte jõudma kui olime märkamatult tunnike-kaks jutustanud ja pidin tööle minema.

                                       

Avaldan tunnustust kõikidele tublidele ja ausatele Eesti mesinikele, kellel on küll maailma parim ja väga oluline töö, aga igapäevast tunnustust nad selle vääriliselt ei saa. Eriti kahetsusväärne on see, et Eesti mesinikud liiga tihti kipuvad kolleegis pigem konkurenti nägema ja sealt ka mõned laimujutud ja müüdid alguse saavad, mis toovad kahju kõigile mesinikele ja tervele sektorile. Pean silmas müüte, et mett suhkruga segatakse, et poest korralikku mett ei saa jne.

PS! Teiste ja enda kogemusele, viimase nädala ilmale ja ilmaennustusele tuginedes peab hinnangud saagiprognoosi osas alla tõmbama. Kui imet ei juhtu, siis tuleb kehvapoolne või kesine meeaasta. Lõuna-Eestis hakkab korje vaikselt läbi saama, meie kandis ilma paranemise eeldusel veel lootust on. Peamiselt loodame ikka Põdrakanepile, mis nüüd küll igal pool õies on, aga jaheda ilmaga väga kiiresti ei õitse. Õnneks päris ilma ka ei jää. Täpsustan kui targemaks saan.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar