neljapäev, 7. august 2014

Tere August!

Peab ütlema, et meevõtu osas lõpp paistab. See nädal võtame veel korpuseid maha ja järgmine nädal hakkame pesasid revideerima. See tähendab, et praegu võtame kolmandad ja neljandad ja viiendad maha, kellel kannatab. Järgmine nädal on niiöelda käsitöö. See tähendab, et raamhaaval sorteerime haudmepesa läbi, võtame meekärjed välja ja asendame tühjade raamidega, et emale munemiseks ja mesilastele talvesööda paigutamiseks ruumi juurde anda. 

Sel aastal läheb meevõtu lõpp kuidagi libedalt. Osalt kindlasti tänu väga headele ilmadele ja teisest küljest on mesila tõumaterjal keskmiselt parem kui varasemalt. Muidu, eriti kui viimane ots hiliseks jätta, on mesilased juba parajalt ebasõbralikud ja ütlemata tüütu kipub olema see suve lõpp mesilas.

Töönädal oli täpselt nii tempokas, et olen seda sissekannet kirjutanud juba kolm päeva, paari rea haaval. Täna jõudsime 60ne perega ka järgmist hooaega alustada. St. talvepesad ära teha. Kolmekesi võttis 20ne pereline grupp koos meevõtuga veidi üle tunni. Käisime üle pika aja kaugemates gruppides, mis asuvad ca 70 km eemal ja nendega on alati see strateegia, et kõik tuleb korraga ära teha, et sõitmise peale kuluvat mõttetut ajakulu vähendada. Kuna nendes peredes oli veel priskelt mett, siis Transit sai lõpuks servani täis ja istus suhteliselt madalal. Hea, et eelmine aasta vedrusid timmida lasime....

Muidu pered on üsna tublid, tugevamad paksult hauet täis. Need idukad, kes kehvemale korjemaale said on muidugi tagasihoidlikumad, aga kui talvesöödaga timmida, siis saab veel natuke kaasa aidata ja talvitumiseks on parajad poisid. Need, kes on liiga väikesed paneme kokku, aga täna selliseid ei olnud. Mee osas ka ikka vaikselt edeneb ja varsti saab lõplikud numbrid. Kui pesadest veel 5 kg pere kohta tuleb, siis on see ca 3 tonni lisaks, mis kulub marjaks ära kuna keskmine jääb ikka suhteliselt tagasihoidlikuks, kuigi päris ilma ka ei ole. 

Üks suuremaid eesmärke sellel hooajal lisaks meele ja perede arvu suurendamisele oli veel langstroth raamiga hüvastijätmine, aga tuleb tunnistada, et päris 100-protsendiliselt see ei õnnestu vist. Mõned idukad ikkagi ei suutnud langstrothi pealt välja areneda ja peab veelkord talvitama neid seal. Või siis maha müüma?!

Väiksema mesila juures ma ei viriseks eriti, aga hetkel on hea meel iga langstrothi korpuse üle, mis rotatsioonist välja tuleb. Ilmselt kunagi analüüsin seda raamimõõdu teemat pikemalt.
Praeguse seisuga saab järgmine nädal vb esimese osalise söötmise teha. Kui kõikidele peredele esimese sööda juba peale saab, siis mesinikul on süda rahul ja võib vabamalt võtta!

Lühidalt: Lõpp paistab!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar