reede, 10. oktoober 2014

Bayer

7-8.10.2014 külastas EKMÜ (Eesti Kutseliste Mesinike Ühing) grupp mesinikke, Bayer OÜ kutsel, Bayer AG asutusi Leverkusenis ja Monheimis Saksamaal. Kõige üldisemas plaanis on mesindus ja Bayer muidugi väga vastuoluline kooslus. Omast kogemusest võin öelda, et kui Euroopa komisjonis oli päevakorras neonikotinoidide keelustamine, siis minu vastavasisulisele pöördumisele Põllumajandusministeeriumi poole palvega mesindussektori huvidega arvestada ja hääletada neonikotinoidide keelustamise poolt, tuli vastu kaks pöördumist. Üks neist oli EPKK poolt ja teine just OÜ Bayeri poolt. Tol ajal ma olin ka EML juhatuses, mispeale ma tegin ettepaneku EML`il EPKKst välja astuda, mis aga ei leidnud toetust kuna EML rendib oma kontorit just EPKK käest. Bayeri suhtes polnud loomulikult erilist üllatust, aga panin isiklikesse märkmetesse kirja.
Tahan öelda, et otsus külalislahke kutse vastu võtta ja külastada nende asutusi ei tulnud mulle isiklikult sugugi kergelt. Etteruttavalt olgu öeldud, et kälalislahkus oli 40 miljardi eurose müügiga ettevõtte vääriline. Loomulikult sai üheks peamiseks motivaatoriks Bee Care Centeri külastamise võimalus.
Tegelt mõtlesin sellest pikemalt kirjutada, aga vahepeal helistas Aivar Raudmets ja palus sellest Jänedal mesinike sügispäevadel väikse ettekande teha. Kuna päris halb on esineda inimestele, kes ühe korra on juba sama juttu kuulnud või lugenud, siis praegu jätan selle teema siinkohal katki.

Olgu niipalju öeldud, et paljude Bayeri erinevate tegevusvaldkondade ja ajaloo kohta sain palju uut ja huvitavat teada ning ettevõtte tervikkuvand minu silmis paranes kõvasti. Kriitika osas probleemsete pestitsiidide osas edaspidi siiski hinnaalandust oodata pole. Pean siiski kiitma ka Bayer OÜ tublisid esindajaid, kes suutsid mind veenda omapoolses motivatsioonis tõsta Eesti põllumeeste teadlikkuse taset agrokeemia reeglitepärases kasutamises, mis aitaks edaspidi suuremat kahju keskkonnale, sh mesilastele ära hoida.
Tänan toredaid reisikaaslasi seltskonna, Aimarit piltide ja OÜ Bayerit reisi korraldamise eest!
    Õpetaja Jaanus ja õpilane Mart koos sponsoritega.


    Grupipilt 8.10.2014

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar