esmaspäev, 20. oktoober 2014

Müüa mett ???

Eesti mesindus on kentsakas sektor. Paljud mesinikest, kes on keskmise suurusega tootjad justkui arvavad, et meil on ületootmine. On koguni hinnanguid, et Olustvere TMK mesiniku eriala avamine oli suur viga, kuna sealt ei ole muud kui uusi konkurente oodata. Lühidalt öeldes on tegelikuks probleemiks aga realiseerimine. Keskmise mesiniku mugavustsoon on see, et ta toodab mingi x hunniku mett ja suudab selle käest ära müüa nii, et keegi eriti mingeid küsimusi ei esita. Pole vaja ei mesilaste registrit, veterinaarametit, priat ega maksuametit. Isegi paari tonni mee realiseerimine annab eesti mõistes viisaka elustandardi ja sellega võikski ju asi piirduda. 
Probleem seisneb selles, et just see "otse mesinikult" realiseerimise sektor meeturul on üleküllastunud. Igal eestlasel, kes seda soovib, on juba oma mesinik, kui mitte kaks. Poodides aga laiutab importmesi ja ekspordist ei saa tõsiselt rääkida, kuna reaalsuses on meil alatootmine.
Teen üleskutse suurendada Eestis meetoodangut praeguselt ca. 700-900 tonni pealt vähemalt kahekordseks. Kui hiinlased juba ostma hakkavad, siis meile endale niikuinii ei jätku, nii et soovitan tarbijatel tagavarad üle vaadata! Kui nüüd mõnele jäi ebaselgeks, et kas olen tõsine või mitte, siis tegelikult arvan, et eestisse mahub ca 100000 mesilasperet ja keskmine toodang selle juures võiks jääda 35-45 kg/pere kohta. Hinnang, et meil hetkel on 60 tuhat mesilasperet keskmise toodanguga 25 kg pere kohta on ilmselgelt täielik jama, mis teenis eesmärki saada mesindusprogrammi jaoks suuremaid toetusi. Arvestades ka importi tähendaks see, et eestlased on maailma suurima meetarbimisega rahvas. Kahjuks me pole piisavalt rikkad.
Minu tagasihoidliku arvamuse põhjal on selline lähenemine nagu selle oksa saagimisega. Paberil
üritame ennast näidata palju suuremana ja tugevamana kui tegelikkuses, kuid selle tõttu ei tekigi soodsat pinnast sektorit sisuliselt arendada. Justkui pole vajadust?
Keskmise suurusega tootjatele on mul kaks soovitust:
1) tootke rohkem
2) tootke rohkem ja tehke koostööd (kui vaja, siis moodustage tootjarühmasid)
Hiinlased:
http://english.gov.cn/ministries/2014/08/23/content_281474983038818.htm

Mul tõsti ei ole selle jutu illustreerimiseks väga teemakohast pilti ,aga sellel pildil on kuus väga tubli eesti mesinikku, kellest teised mesinikud võivad häbenemata eeskuju võtta ja kelle mett ma ise ka sööks! Iga äraarvatud nimi annab ühe punkti!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar