pühapäev, 5. juuli 2015

Meil on probleem, endiselt!

Eesti meeturuga natuke rohkem kursis olevatele inimestele pole mingi uudis, et lõunanaabrite mett üle piiri imbub ja seda siin Eesti toote pähe müüakse. Siiski ajab mind pooleldi endast välja,  kui konkreetsed juhtumid veidi detailsemalt lagedale tulevad. Mõtlen omaette, et kas sellistel tüüpidel endal oma tegevuse peale halb ei hakka? Kuidas nad öösel rahulikult magada saavad? Muidusööjatest liigkasuvõtjad!
Täna jõudis minuni järgmine info:

"Too eestlane Andres (nimi muudetud), kellele Andriš (nimi muudetud) eelmine aasta müüs: see tüüp helistavat iga nädal Andrišele ja küsib, kas mett saab osta. lisaks temale on kaks eestlast veel, kes kokku mett ostavad, täpselt ei tea palju (Latgale ja Vidzeme kandist ostetakse). Ostavad 2.3 eur/kg ja siis müüvad Eestis suure tõenäosusega Eesti toodangu pähe. Arveldatakse sularahas otseloomulikult."

Ma ei tea kui kaua sellise asjaga on Eestis tegeletud ja kas turusitusatsioon (hinnavahe) on alati selline olnud, aga niikaua kui ma ise olen kutseliste mesinike siseringi kuulunud, siis on sellest probleemist alati räägitud. Sõltuvalt olukorrast ja intiimsuse astmest on need kirjeldused teinekord liigagi detailsed, et pidada neid ainult kadedusest tingitud laimuks vms.
Minu soovitus uue mesindusprogrammi koostamisel on enim rõhku panna just meeturu korrastamisele, mis annab selgema, ausama ja puhtama keskkonna kõigile ausatele mesinikele, keda kindlasti on 99,7% meie koguarvust!
Need kahtlused ei põhine ainult juttudel. Vaatame kasvõi laatadel müüdavaid koguseid. Kui vähegi süveneda, siis selgub kiiresti, et paljud neist müüjatest ei ole ei äriregistris registreeritud ettevõtjad ja samuti ei ole PRIA mesilaste registrisse märgitud nende nimele ühtegi mesilat. Jah, võib ju heas usus oletada, et äkki nad müüvad ikkagi eesti mett ja on ausad vahendajad, aga kahjuks praegune seadusandlus selleks ruumi pole jätnud ja võime selle välistada. Mett võivad müüa vaid selle esmatootjad ja tegevusloaga meepakendusettevõtted. Viimaseid ei ole just liiga palju.

PS! Ma ei tõstata seda teemat üles isiklikust vimmast kellegi vastu, et nende "ärihuvisid" kahjustada, vaid olen ametlikult valitud Eesti Mesinduse Koostöökogu "Meeturu Korrastamise" töörühma juht. Sellelt positsioonilt ütlen, et olukord peab muutuma! Me oleme eurooplased, kes peavad elama ja toimima (äri tegema) moraalsetel euroopalike väärtuste alusel! Sellised tüübid, kelle argumendiks on olnud, et Läti mesi on ju peaaegu sama, mis Eesti oma, lihtsalt odavam, võiksid tarbijatele oma kaupa vastavalt sildistatuna ka müüa! See muidugi eeldaks ka registreeritud ettevõtet ja tegevusloa olemasolu.

1 kommentaar:

  1. Väikeses koguses mee esmatootjal pole tegevusluba vaja, piisab PRIA-sse teatamisest. Viidatud link natuke eksitab, väikseid tegijaid sealt ei leiagi.

    VastaKustuta