neljapäev, 10. juuli 2014

Prognoos

Hetkel väga aktuaalne teema on selle suve meesaak. Kui mesinikud viimati 27.06 Olustveres kokku tulid, siis olid valdavad matusemeeleolud. Vanemad mesinikud rääkisid, et nende ajal pole juunis nii kehva ilma ja nii palju sülemeid olnud jne. Ühesõnaga päris nukker seis oli juuni lõpu seisuga. Tooksin esile aasta mesinik Ardi Asteni tarmukuse, kes otsides positiivset nooti tõdes, et võib ka veel rekordaasta tulla.
Juuli alguses kontakteerus minu ja mõnede teiste mesinikega ajakirjanik venekeelsest väljaandest
МК-Эстония ning uuris, mis seis meega on. Toon siin ära mõned küsimiused  ja vastused:

1.       Millest prognoosi võib hetkel anda tuleva meesaagi kohta? Kas tuleb palju mett või vähe? 
1.       Hetkel on olukord mesiniku vaatevinklist üsna kurb, kuid optimistina ei ole ma veel lootust kaotanud. Kui järgmise kahe nädala jooksul suvi kohale jõuab, siis on lootust veel rahuldavale tulemusele.
4.       Kui võrrelda eelnevate aastatega sama perioodiga (mai-juuni), siis kui palju vähem või rohkem mett on?
4.       Eelmisel aastal näitas 1. juulil tarukaal +37 kg, hetkel on tarukaal nelja kiloga minuses.
6.       Kas nö tavatarbijal oleks parem juba praegu tulevaks aastaks endale Eesti mett osta?  Et ei tekkiks sellist olukorda, et sügisel mett müügis ei ole või selle hind on liiga kõrge.
6.       Talvevarude soetamisega mina siiski ei kiirustaks. Põhiline mee vurritamine jääb siiski juuli teise ja augusti esimesse poolde ja loodetavasti on ka suurem osa korjest veel ees. Põhjalikuma järelduse saab teha peale järgmist nädalat. Progoos lubab korralikku sooja, mis annaks tugeva korje põdrakanepilt, mis alles alustab õitsemist. Selleks on vaja aga kõrget temperatuuri. Vähemalt 25-30 kraadi.  Kui tingimused siiski ei parane ja saak jääb kesiseks, siis võib arvata, et jõuludeks on Eesti mesi otsas. 
      
      Selle jutu illustreerimiseks lisan tarukaalude kumulatiivse graafiku 2012 vs. 2013 vs. 2014:



      Korraliku korje tagamiseks on oluline nii päevane kui ka öine kõrge temperatuur. Vaarikas õitses juunis nii, et mesilased sellelt praktiliselt midagi ei saanud. Igapäevast tarukaalu koos temperatuuridega saate jälgida siit: goo.gl/JEUJhA


      Lühidalt: Juuni oli peetis, juuli algus on täitsa lootustandev. Kui 12-23.07 on päevane soe üle 25 kraadi nagu prognoosid lubavad, siis tuleb hea meeaasta. Tarukaal võiks jõuda 60-70 kg peale.

1 kommentaar: