neljapäev, 4. detsember 2014

Sünnitusvalud

Kuna see on oluline teema, aga informatsioon on väga hektiline ja laiali, siis annan siin lühiülevaate omapoolsest nägemusest, mis seis Koostöökogu loomisega hetkel on. Vahepeal ei saa ma juba ise ka aru, mis toimub ja hea on veidi meelde tuletada.
19.11 EKMÜ Laiendatud juhatuse koosolek. Põhiteema- kogu loomise kavandamine ja ettepanekute vormistamine kodukorraks. 
21.11 Saadame omapoolse kavani listi, samas palume ka teistel ettepanekud ja kavandid läbi arutada ja vormistada, et saaksime 29. edasi minna. Maililistis, kus "töö käib", on selleks hetkeks lisatud ca 50 inimest. Sh kõikide maakondlike mesindusseltside esindajad, suuremad organisatsioonid ja muud tegelased. Sõna võtab siiski alla kümne inimese, tundub et enamikke väga ei koti.
29.11 Selgub, et väga paljusid, eriti neid, kes kõige teravamalt sõna võtsid, tõesti üldse ei koti. Kohal on 14 inimest; EML-6, EKMÜ-3, Harju MS-2, SMÜ-1, Põltsamaa-1 volitusega, EMTS-1(pilt), nagu varem kirjutasin oli arutelu väga meeldiv ja konstruktiivne. Kellelgi teisel kavandit loodud ei olnud, kuna tundus, et EKMÜ neutraalne ja konsensust otsiv põhi oli piisavalt sobiv kõigile. Pisut sõnastuse iluravi üle arutasime, kuid suuri vastuolusi ei leitud peale selle, et SMÜ soovis juriidilist keha vormistada. Leppisime kokku, et loome üldsõnalise koostööleppe, mille lisaks paneme kodukorra ja allkirjastame selle 9. Olustveres, et saaksime kiiremas korras sisuliste teemadega edasi minna. Eelkõige Põm ümarlaua ettevalmistus jne.
02.12 Saadab EKMÜ Koostöökogu algatajatele laiali koostööleppe deklaratiivse osa tööversiooni nn koostöömemorandumi.
03.12 Teatab Põltsamaa: Põltsamaa Mesinike Seltsi juhatus ei saada oma esindajat  n.n. memorandumi allkirjastamisele ega osale selles, kuna see ei jälgi  29. novembril Tallinnas toimunud mesinike poolt kokku lepitud põhimõtteid.
03.12(hiljem) Saadetakse laiali 29.11 protokoll. Keegi ei saa aru, mis Põltsamaale täpselt ei meeldi, kuna seisukoha-võtjatest kedagi 29. kohal ei olnud.
03.12 EML juhatuse koosolek, kus muuhulgas arutatakse koostöökogu küsimust.

04.12 Teatab EML, et soovib küll koostööd teha, kuid ei saa nii kiiresti edasi liikuda, peab "rahulikumalt kiirustama" ja asja jaanuarisse lükkama.
...

Mulle isiklikult need konnatiigi strateegilised mängud väga ei istu. Kõik saavad väga hästi aru, et EML juhatuse otsustusõigus oli 29ndal kohal ja justkui kinnitas tahet edasi minna, aga ometi viidi teema tagasi "juhatusse" kust tuli taaskord otsus aeg maha võtta. EML liikmena sooviks teada, kes siis nendest juhatuse liikmetest, kes kohale ei tulnud, omas nii tugevaid argumentei, et suutis ka teised ära veenda. Lauril on muidugi omad seisukohad, aga olen aru saanud, et tema mõtted seal niikuinii toetust ei leia. Järgi jäävad siis kolm A`d? Tahaks nende ettepanekuid kuulda! Loomulikult on see kerge iroonia, sest kõik teavad, et EMLis juhib protsesse üks inimene.

Toetun siin Aili Taali sõnadele, kellel on sarnase ettevõtmisega kogemusi, et "Pole mõtet pudi-padi taha pidama jääda ja asjad loksuvad paika töö käigus". 
See on üks juriidilisest vormist loobumise mõte, et saaksime sisulise tööga kiiremini pihta hakata, kuna see "leping" ei oma mingit juriidilist võimu. Pigem on hea tahte avaldus ja reeglistiku kokkulepe, mida saab ju hiljem timmida. Niikuinii on kohapeal tammutud juba piisavalt, mõtlen aastates. Või ei ole? Üheksandani on veel viis päeva aega ja kui selle ajaga ei suudeta väikestes asjades kokku leppida, siis mul on endal ka juba kogu selle ürituse tulevase produktiivsuse osas kerged kahtlused. Minu üleskutse oli saadetud 10.11. EML mõtles sellele teemale enda sõnul veelgi varem. Millele siis täpsemalt, kui praegu ei suudeta isegi parandusettepanekuid teha rääkimata tõsiseltvõetavast kavandist...kuu aega! Milles kühvel? Lähme jälle jaanuaris ministeeriumi ümarlauale ja hakkame improviseerima? Hea plaan!

PS! Kas teadsite, et Eestis oli 2007 a. 37,6%  mesinikest vanemad kui 65 aastat? 2003-2007 suurenes see segment 10% võrra. Quo vadis Eesti mesindus?

PPS! Juhin tähelepanu, et nii EML poolt vormistatud koosoleku protokoll kui varem ettevalmistatud registreerimisleht kannab pealkirja: "Mesindusala organisatsioonide koostöökogu koosolek". 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar