laupäev, 21. märts 2015

Kuklased


Eelmisel reedel kohtusime Olustveres teadlastega, et arutada võimalikku mesindusklastri loomist ja teadmussiirde võimalusi mesindussektoris. Mina sattusin mesindussaaduste teemat käsitlevat gruppi vedama ja peab ütlema, et päev kulges üsna positiivses meeleolus ja lõppes lootusrikaste nootidega. Suured tänud korraldajatele ja minu töögrupi liikmetele, eriti Riin Rebasele!
Laupäeval ja pühapäeval oli aga kutseliste mesinike koolitus, millest tahaksin välja tuua Ants-Johannes Martini loengud teemal "Sipelgate toimetulek mesilas".
Tean omast kogemusest, et kevadel ilmade soojenedes suureneb kuklaste tung mesilat röövida ja tihti võib see mesilastele lausa fataalseks osutuda. Ühes mesilagrupis on meil kuklaste pesa ca 10 m tarudest ja eelmisel kevadel panid nad neli peret nahka. Siiski kutsun kõiki mesinikke üles kuklaste, nagu ka muu eluslooduse suhtes, vastutustundlikult ja lugupidavalt käituma. Mesinikud ei tohi omale lubada topeltmoraali, et kui mesilastele liiga tehakse, siis on kisa taevani, aga samal ajal minnakse ise kuklasi mürgitama. Tean, et seda juttu pole enamikele vaja rääkida, aga juba on kuulda kuklaste murest ja võimaliku lahendusena nähakse ka mürgitamist. Tuletan meelde, et kuklased on punase raamatu liik ja trahvid nende hävitamise eest on päris kopsakad. Lisaks kui mesinik omaltpoolt kõik korrektselt teeb ja võtab kasutusele ennetavad tegevused, siis on võimalik rünnakuid väga efektiivselt ära hoida.
Pildi allikas: http://www.looduskalender.ee/node/16270 Autor: Silvi Tanning

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar