teisipäev, 8. märts 2016

Tegevusaruanne: Meede 1.7 Vaatlusmesilad


Pilt nr. 1: Tarukaal, pesatemperatuur ja välistemperatuur september 2015 a.

Septembris, peale meevõttu toimub mesilasperede söötmine talvesöödaga. Sööta antakse kolm korda 13 kg. Mesilaspere võtab kõik antud sööda vastu. Välistemperatuur püsib kogu septembri jooksul kõrge, päevasel ajal 16-21 kraadi ning öösiti 8-14 kraadi, septembri lõpus langeb öine temperatuur pluss nelja kraadi peale. Tarutemperatuur kõigub 21 ja 31 kraadi vahel, mis annab tunnistust sellest, et temperatuuriandur ei asetse haudmeala keskel, vaid selle serval.

 Pilt nr. 2: Tarukaal, pesatemperatuur ja välistemperatuur oktoober 2015 a.

Oktoobris langeb tarukaal ühtlases tempos söödakuluga summaarselt 2,4 kg.
Ilmade jahenedes oktoobri keskel tõmbub kobar kokku ja taru sisetemperatuur ühtlustub välistemperatuuriga. Ilm püsib ühtlane, päevasel ajal sooja 5 kuni 15 kraadi, öine õhutemperatuur püsib plussis, alates oktoobri keskpaigast kohati kergelt allpool nulli.
 Pilt nr. 3: Tarukaal, pesatemperatuur ja välistemperatuur november 2015 a.

Ka novembri jooksul on söödakulu ühtlane ja summaarselt 2,4 kg. 10. novembril on tarult eemaldatud söödanõud. Novembri lõpuks on nii päevane kui öine õhutemperatuur nullilähedased.

Pilt nr. 4: Tarukaal, pesatemperatuur ja välistemperatuur detsember 2015 a.

Detsembri söödakulu on 2,6 kg. Mõningane söödakulu suurenemine võrreldes oktoobri ja novembriga on tingitud kuu lõpul saabuvast külmemast ilmast. Kui 26-nda detsembrini on ilm sügiseselt soe, siis alates 26-ndast detsembrist on ilm püsivalt miinuskraadides, langedes aastavahetuseks -12 kraadi peale. 29. detsember kohendan ka termoanduri asukohta, et fikseerida haudmetegevuse algust uuel aastal.

Pilt nr. 5: Tarukaal, pesatemperatuur ja välistemperatuur jaanuar 2016 a.

Jaanuari summaarne söödakulu on juba ca 4 kg. Mõningane ebatäpsus tuleb 18. jaan eemaldatud emalahutusvõrest, kivist ja lumest katusel, mille kaal eraldi jäi fikseerimata. Ka on külmemate ilmade saabudes probleeme kaalu patareide voolutugevusega, mille tõttu esinevad andmetes lüngad.
17. jaanuaril päikesepaistelise ilmaga toimub mõningane puhastuslend, pere tõstab pesatemperatuuri 31 kraadi peale. See tekitab mõningast kahtlust haudmetegevuse alustamise kohta, kuid kaaluandmete lünklikus jaanuari teises pooles ei lase selles veenduda.

Pilt nr. 6: Tarukaal, pesatemperatuur ja välistemperatuur veebruar 2016 a.

Õhutemperatuur veebruaris püsib nulli lähedal ning summaarne söödakulu 2,8 kg. Pesatemperatuur kõigub kuu esimeses pooles 25 ja 29 kraadi vahel, kuid selle tõus 17. veebruaril 31,5 kraadi juurde annab põhjust arvata, et mesilaspere alustas haudmetegevust. Kuu teises pooles on kaalul näha ka lumekoormust, mis on eemaldatud kuu lõpus.


Kokkuvõtvalt võib öelda, et kuna söödakulu on küll kõrge, aga püsinud kuue kuu vältel ühtlane, siis mesilaspere on suur/tugev ja talvitub hästi. Haudmetegevusega alustas mesilaspere arvatavasti veebruari keskel.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar