kolmapäev, 30. märts 2016

Mesilasperede müük ja hind 2016

Eelmise aasta mesilaspere hinna postitus on osutunud populaarseks. Alustan sealt, kus eelmine kord jutt pooleli jäi ehk siis Reinu kommentaarist:
"Veel üks vaatenurk saaks olla see, et miks enamus toimekamaid mesinikke ise peresid teevad ja ei osta, kuigi hinnad on uskumatult odavad?"
Tõsi ta on, et kutseliste mesinike jaoks on pere toodang, mitte kulu. Sama on ka vahaga - põhimõtteline vahe.
Hoolimata madalast turuhinnast ei hakka ma peresid ostma kui mul neid juurde vaja ei ole. Sama on vist enamike kutseliste mesinikega, kes nö opereerivad teatud taseme juures. Samuti ma ei müü, sest hind ja väärtus ei ole võrreldavad. Ületalvitunud idu- või varuperedega on teine jutt, samuti suvised idupered. Neid müüvad kõik mesinikud hea meelega, aga põhikarjaga on loogika teine. Minu aus hinnasoovitus ületalvitunud põhipere suhtes oleks minimaalselt 250 eur + km. Ise ma selle hinnaga müüma ei hakka, sest tootmisvahendina teenib mesilaspere selle raha kiiresti tagasi. Madalam hind võib olla tingitud loomulikult ülepakkumisest, aga jälgides kõiki interaktiivseid mesinduskanaleid, siis seda ma ka ei näe. Enda kogemuse põhjal jääb mulle mulje vastupidisest olukorrast. Ma ei tea kust inimesed mu telefoni numbrit saavad, aga helistajaid on päris palju Hoolimata sellest, ma ei hakka hinda pakkumagi, sest mul on teatav aimus, et see oleks liiga kallis ja ei soovi sellist negatiivset olukorda luua.

Kui vaadata nüüd ostja poole pealt, siis lemmikloomadeks neli peret 1200 euro eest oleks tõesti vast päris krõbe hind. Mõistlikum oleks vast võtta mingid suvalise tausta ja suvalise raamimõõduga tegelased, sest sumisevad ju kõik samamoodi. Kui aga läheneda ettevõtjana ja ellu viia mingit äriplaani, siis korralikke peresid 250 euroga võtaks küll, olenevalt plaanist kasvõi kümnete ja sadade kaupa. Kui tahta odavamalt läbi saada, siis jääb alati suvise idupere variant. See argument, et siis samal suvel mett ei saa on osaliselt, mitte täielikult tõene, aga tahtmine väikse raha eest kõike head saada ei ole ka mõistetav. Kui tahta odavat ja head, siis peab kaks asja ostma. Kokkuvõtvalt ma arvan, et aprilli ja juuni mesilaspere hinnal peaks vähemalt 2,5 kordne hinnavahe olema ja see on täiesti objektiivselt põhjendatud. Nendele, kes arvavad et see ei ole põhjendatud soovitan osta suvel iduperesid ja neid järgmine aasta kevadel müüma hakata. Elus ja tervise juures pere on igal juhul etem kui teatud tõenäolsusega elus olev pere, millele on eelnevalt ka  üksjagu kulutusi tehtud.

Siiski ma ei välista, et paari (viie) aasta perspektiivis kui Eesti mesindus on tõeliselt õide puhkenud ja tase on nii hea, et talvekadude protsent jääb ühekohaliseks numbriks, siis ka talvitunud perede turul tekib ülepakkumine ja hinnad langevad, aga siis hakkame pigem pakettperesid kesk-euroopasse eksportima ja üleliia ära kukkuma need hinnad ka ei hakka.

2 kommentaari:

  1. Austatud hr. Kullamaa! Jutt on meie oludes fundamentaalne ja teed rajav. Ehk kirjutaksid kui aega leiad ka midagi vaha, taruvaigu ja õietolmu müügi ja hindade kohta. Tänud ette.

    VastaKustuta
  2. Dr Itua ravib minu HIV-i, olen olnud ARV tarbimine 10 aastat. Ma olen olnud valus, kuni tulin üle dr Itua blogides site.I e-posti talle oma üksikasjad minu HIV ja minu asukoht selgitasin iga asi talle ja ta ütles mulle, et ei ole midagi hirmul, et ta ravib mind Ta andis mulle garantii, Ta palub mul maksta esemete eest, nii et kui ma paranen, näitan ma tänulikkust ja andsin tunnistust oma tervendavatest maitsetaimedest, mida ma kavatsen teha sinu ülejäänud HIV-i jaoks. ja muud haigused näevad dr Itua.I head tööd. Ma sain ta ravimtaimi EMS Courier'i teenuse kaudu, kes toimetas oma postkontorisse 5 tööpäeva jooksul. Dr Itua on aus mees ja ma hindan teda tema hea töö eest. ta hindab teda ja ülejäänud mu sõpru ka liiga, on rõõm mulle, et ma olen vaba pillid ja võttes, et rasva belle on nightmare.you mõistate, mida ma räägin, kui teil on sama probleem ma olin olles siis mitte nüüd küll. Ma olen vaba ja tervislik Suur tänu dr Itua Herbal Centerile. Mul on ka tema kalender et ta hiljuti mulle saatis, ta ravib igasugust haigust, nagu vähk, herpes, fibromüalgia, Hiv, B-hepatiit, maks / neerupõletik, epilepsia, viljatus, fibroid, diabeet, Dercum, Copd ja ka tagastama Ex Lover Back. Siin tema kontakt .drituaherbalcenter @ gmail.com Või Whats_app number +2348149277967

    VastaKustuta